Kakor

När du besöker betala.csn.se lagras kakor på din dator. En kaka är en textfil som används för att ge användaren tillgång till olika funktioner på webbplatsen. Webbplatsen använder två sorters kakor. Den ena sorten kallas sessionskaka och den sparas tillfälligt i din dator. Kakan försvinner när du stänger webbläsaren. Den andra sortens kaka lagras i din dator en längre tid och kallas varaktig kaka. Du kan ta bort kakor i din webbläsare.

Om du inte tillåter att kakor lagras på din dator, kan du stänga av det i din webbläsares inställningar.

Inställningar för kakor

För att ändra de inställningar du gjort tidigare kan du klicka på knappen nedan. Du får då möjlighet att slå på eller slå av användningen av icke nödvändiga kakor.

Sessionskakor

Sessionskakor ligger i din dator tills du stänger webbläsaren. Då försvinner de automatiskt. De här sessionskakorna används:

JSESSIONID. CSN använder flera JSESSIONID-kakor, en för varje applikation. Filerna innehåller en kod för sessions-id som webbplatsen behöver för att fungera. Den används för att spåra din session och för att du ska kunna vara inloggad i våra tjänster.

Varaktiga kakor

Kakor från Google Analytics

CSN använder verktyget Google Analytics för att samla in användningsstatistik. Statistiken fungerar som underlag för att utveckla och förbättra webbplatsen. Följande kakor används på webbplatsen:

  • _gat_*. Filen används för att begränsa hastigheten på antal förfrågningar. Den sparas i tio minuter efter att den skapades eller uppdaterades senast.
  • _ga. Filen används för att identifiera unika besökare. Den sparas i två år.
  • _gali. Filen används för uppföljning. Den sparas i 30 sekunder.
  • _gaexp. Filen används för att göra experiment som A/B-tester. Hur länge den sparas beror på längden på testet men vanligtvis upp till 90 dagar.

Informationen som skapas av dessa kakor (inklusive din IP-adress) vidarebefordras till och lagras av Google på servrar i USA. Syftet för CSN är att utvärdera hur webbplatsen används för att kunna förbättra innehåll, navigation och struktur. Google kan också överföra denna information till tredje parter om det krävs enligt lag eller i de fall en tredje part behandlar informationen för Googles räkning.

Google kommer inte att koppla samman din IP-adress med andra data som Google har. CSN har ställt in Google Analytics så att verktyget anonymiserar den information som lagras hos Google. Detta görs genom att Google Analytics trunkerar (tar bort) de sista siffrorna i besökarnas IP-adress innan uppgiften lagras hos Google.

Andra varaktiga kakor

acceptCookies. Kakan används när du accepterar kakor och gör att du slipper acceptera en gång till nästa gång du besöker webbplatsen. Kakan sparas i ett år och kan tas bort i din webbläsare.

Kakor från filmer

En del sidor på webbplatsen har inbäddade filmer. När du besöker en sådan sida sparas kakor från två olika parter:

  • Youtube. CSN använder Youtube för att spela upp filmer på webbplatsen. När du besöker en sida på webbplatsen som har en inbäddad film på sidan sparas kakor från youtube.com. Filerna sparas i mindre än ett år och kan tas bort i din webbläsare.
  • ytimg.com. Filen kommer från Flash och sparas när du besöker en sida på webbplatsen som har en inbäddad film. Den innehåller inställningar om exempelvis ljudvolym. Du kan inte ta bort en Flashkaka i din webbläsare, utan måste göra det under inställningarna för Flash Player. Läs instruktionerna på Macromedias webbplats.